På kunstutstillinger generelt går alarmen om du rører kunsten. På Signo Conrad Svendsen senter skal du ta på de kjente maleriene.
Når kjent kunst får en dimensjon til, kan man ta og føle seg frem til en ny opplevelse.
– Den taktile kunstutstillingen blir hengende hos oss i hele juni, og er åpen for på hverdager mellom åtte og fire, smiler direktør Anne-Mette Øvrum mens hun erklærer utstillingen for åpnet i foajeen som var full av ansatte og tjenestemottakere. Direktøren gleder seg over at Frode Rasmussen, prosjektleder og gründer av Fluxwork, ville låne ut kunsten til nettopp Signo Conrad Svensen senter i Solveien 119 A på Nordstrand.
Anne-Mette Øvrum sammen med prosjektleder og kunstgründer, Frode Rasmussen.
Mannen bak ideen til kunstprosjektet, Rasmussen var også til stede under åpningen. Som kunstinteressert selv, ønsket han å gjøre noe med synshemmedes muligheter til å oppleve kunst.
– Jeg så mangelen på tilrettelegging av kunst for synshemmede, og begynte å jobbe med forskjellige konsepter. Det endte opp med taktile 3D-versjoner av kunst. Favoritten min er Pikene på broen. Når jeg ser på bildet tenker jeg; hva gjør de, hva tenker de på? Og jeg får en historie i hodet.
– Favoritten min er Munch og «Skrik" forteller Ole Elvesveen som har en ervervet døvblindhet. Han kommuniserer ved taktilt tegnspråk og leser tekstplakaten på braille som henger ved siden av maleriet.
– Jeg har et forhold til «Skrik» av Munch fra tidligere, og minner fra da jeg var ung og hadde syn. Den formen på ansiktet gjenkjente jeg med en gang. Det var lett å få med seg og kjenne hva det var. Han kjenner grundig på hele maleriet og får detaljene inn gjennom fingrene.
"Skrik" er Munchs mest kjente verk og vekker minner fra den gangen Elvesveen kunne se.
Bildene er hentet fra utstillingen Felit, et kunstprosjekt for synshemmede med 3D-versjoner av kjente norske og internasjonale kunstverk. Prosjektet er et samarbeid mellom Fluxwork, Norges Blindeforbund og 3DPhotoWorks.