Torsdag 21. mars er det den internasjonale dagen for Downs syndrom og mangfold. Det markerer vi i Signo med å stille på jobb med to ulike sokker på bena og ved å invitere til kurs om Downs syndrom og hørselsnedsettelse.
Både ansatte og brukere i Signo stilte med ulike sokker under fjorårets markering.
Ideen om å gå med ulike sokker kommer opprinnelig fra USA. Dagen har vært markert flere steder i Norge. Men til Signo kom den via Linn Ramse Østbøll. Hun jobber i Signo Vivo i Andebu og er selv mamma til et barn med Downs syndrom.
Les om den internasjonale Downs Syndrom dagen her:
- Jeg har de siste årene feiret dagen med å gå med ulike sokker og har et ønske om å få flest mulig av alle ansatte i Signo med på det. Budskapet er viktig og jeg tenker budskapet er spesielt viktig i Signo, forklarer Østbøll
I fjor stilte nærmere 200 Signo-ansatte på jobb med ulike sokker. I år gjentar vi suksessen og håper på å sette ny rekord.
Nytt av året er også at Signo skole og kompetansesenter arrangerer heldagskurs med tema: "Downs syndrom og hørselsnedsettelse, kommunikasjon og språk". Der er Linn Ramse Østbøll en av foredragsholderne, sammen med flere dyktige fagfolk fra Signo skole og kompetansesenter.
Mange barn og unge med Downs syndrom har hørselsnedsettelse av ulik grad. Hørselsnedsettelsen kan værer fra mild og moderat til alvorlig.
I kurset belyser fagpersoner og familiemedlemmer hvordan man best kan tilrettelegge for en god kommunikasjons- og språkutvikling i barnehage og skole. Kurset er desverre stengt for påmelding nå.
Se fjorårets kolleksjon av sokkepar i Signo
- Du har selv en sønn med Downs syndrom – hva har det gjort med deg?
- Han heter Lauritz og før vi fikk han hadde jeg lite kunnskap om Downs syndrom og andre diagnoser innenfor feltet utviklingshemming og jeg kunne kjenne på en skepsis mot det ukjente. Lauritz har gjort meg til en mer åpen og tolerant person med større fokus på verdisyn. Da jeg fikk han følte jeg et sterkt behov for å spre kunnskap. Jeg tenker kunnskap er nøkkelen til et mer åpent og tolerant samfunn hvor det er plass til alle.
21. mars stiller mamma Linn på sokkelesten for sønnen og inviterer til informasjonsstand i Andebu i Vestfold. Men først gjør hun som mange andre Signo-ansatte: Tar bilde av det umake paret og legger det ut på Signo sitt intranett under hash-tag #mangfold2019 – den virksomheten og avdelingen som får flest ansatte til å stille sokker vinner den uhøytidelige «Mangfoldsprisen 2019»
På stand blir det utdeling av ulike roser i par, buttons og frukt, og informasjon om dagen og Signos arbeid. Det starter kl.14.30 og varer til 16.30 og du kan møte både ansatte og brukere.
- En slik dag er en fin måte å markere mangfold i Signo på. Vi stor variasjon av personer og ulike funksjonsnedsettelser, ingen er like men alle er unike. Det er fint å løfte det frem sammen med våre ansatte en slik dag , sier generalsekretær Hege Farnes Hildrum, som også er klar med ulike, fargerike sokker for å markere mangfoldet.