Å jobbe i Signo er å engasjere seg i en verdibasert virksomhet med dype røtter i en diakonal tradisjon. Her, i Norges største arbeidsplass for tegnspråklige døve, blir kommunikasjon forstått som en nøkkelfaktor for menneskelig utvikling. Med fokus på tegnspråkopplæring og forskning, tilbyr Signo et meningsfylt arbeidsmiljø hvor ansatte får muligheten til å bidra til grenseløse muligheter for de de tjener.
Signo er en del av en ideell tradisjon der profitt ikke er formålet, og av en diakonal tradisjon der brukerorienteringen starter med spørsmålet «Hva vil du jeg skal gjøre for deg?». Signos formål er vedtektsfestet og har vært uforandret helt siden starten: Vi skal tilby tjenester til døve, døvblinde og personer med hørselshemning.
Vår visjon er «grenseløs tro på menneskets muligheter» - og vi har sett at det gir resultater. Hver dag jobber vi for å gi mennesker gode tjenestetilbud – i et kommunikasjonsmiljø der de både forstår og blir forstått. Dette er en forutsetning for både utvikling og livsutfoldelse. Gjennom å kommunisere med andre eksisterer vi som mennesker i et samfunn.
Vår visjon er «grenseløs tro på menneskets muligheter» - og vi har sett at det gir resultater. Hver dag jobber vi for å gi mennesker gode tjenestetilbud – i et kommunikasjonsmiljø der de både forstår og blir forstått. For mange betyr dette å kommuniserer på tegnspråk eller med taktilt tegnspråk, for andre betyr dette å kommuniserer med tilpasninger som ASK, haptiske signaler eller andre former for kommunikasjonstilrettelegging. Dette er en forutsetning for både utvikling og livsutfoldelse. Gjennom å kommunisere med andre eksisterer vi som mennesker i et samfunn.
Signo anno 2023 er landets største arbeidsgiver for tegnspråklige døve, og vi sysselsetter ca. 200 personer som har tegnspråk som sitt førstespråk. (Vi er stolte av at vi har utviklet oss fra å være en organisasjon for døve til å bli en organisasjon av døve).
Vi bruker mye ressurser på opplæring i norsk tegnspråk, og bestreber oss på at Signo skal være en levende tegnspråkarena. Vi har utviklet “Signomodellen”, en egen profesjonell tegnspråkopplæring. Denne modellen sikrer at alle som jobber hos oss/ansatte får mulighet til en god læring. Dette har stor betydning for kvaliteten i alle de tjenestene vi tilbyr, i tillegg til at det er med på å sikre et godt arbeidsmiljø. På den måten skal vi –på samme tid som vi leverer tjenester av høy faglig kvalitet – også bidra til å fremme og verne norsk tegnspråk.
Signo har en helt unik kompetanse som vi tradisjonelt har hentet fra arbeid i praksisfeltet. Vi opplever at det er få som jobber på disse områdene, og at det derfor finnes for lite forskningsbasert kunnskap om våre målgrupper. Vi ønsker derfor å bidra til å utvikle ny kunnskap ved å prioritere forskning og utvikling. Vi samarbeider både eksternt og på tvers av virksomhetene i Signo for å samle, utvikle og dele kunnskap om våre fagområder. Målet er å løfte kompetansen i samfunnet om menneskene vi er her for - mennesker som er sjeldent nevnt og dessverre ofte glemt.
Forslag til noe mer(bare en tanke, vet ikke om dette blir riktig inn her, men handler jo om vårt formål):
Signo sin visjon er «Grenseløs tro på menneskets muligheter». Vi vet at tegnspråk skaper ytringsfrihet. I Signo er det ikke hvilket språk man bruker som er det viktigste, men å forstå og bli forstått. Det gir muligheter til å kommunisere på egne premisser.
Signo sitt verdigrunnlag. Ordet signo betyr "jeg tegner" - her i betydningen av å bruke tegnspråk. Det understreker at tegnspråk er grunnmuren i arbeidet vårt. I tillegg bruker vi blant annet tegn til tale, taktilt og haptisk tegnspråk, alternativ og supplerende kommunikasjon.